Reinigen, ontladen en opladen

Edelstenen hebben een bepaalde frequentie of trilling. Ze zijn gevoelig voor andere energieën en ze nemen de energie van de omgeving op, ook als je je edelstenen draagt (halsketting, ring, etc.). Ze absorberen zowel de positieve energie als minder positieve (spanning, onrust, stress) en kunnen deze energie ook teruggeven. Hierdoor kan hun eigen werking verminderen. Door je edelstenen te reinigen, te ontladen en op te laden kunnen ze de opgehoopte energie bevrijden en zullen ze hun eigen energie niet verliezen. Door dit af en toe te doen, kan de frequentie en harmonie van de steen terug in balans komen.

Hoe vaak je de steen reinigt en oplaadt hangt af van welke steen het is en waarvoor je hem gebruikt. Voor het reinigen, ontladen en opladen van edelstenen zijn enkele methodes te gebruiken. De vuistregel is dat je altijd eerst reinigt en ontlaadt voordat je oplaadt.

Reinigen en ontladen

Water
De meeste mineralen reinig en ontlaad je door ze enkele minuten onder stromend water af te spoelen. Check wel goed van te voren of de steen hiervoor geschikt is. IJzerhoudende, poreuze stenen en gips-achtige stenen zijn niet geschikt om in contact te komen met water. Ze kunnen dan beschadigen of breken. Enkele soorten zoals seleniet, calciet, chrysocolla, celestien, prehniet en pyriet mag je niet onder het water houden.
Edelstenen die je zonder problemen kan reinigen met (lauwwarm) water zijn bijvoorbeeld: jade, rozenkwarts, agaat, bergkristal, citrien, amethistjaspis, aquamarijn, aventurijn, fluoriet, tijgeroog

Aarde
Een prima manier om stenen op te laden is om de stenen een aantal dagen in de grond te stoppen of in een pot met potgrond. Let hierbij wel op dat calcietsoorten, malachiet maar ook barnsteen dit minder goed kunnen verdragen en hierdoor hun polijstlaag kunnen verliezen.

Hematiet
Hematiet is een steen die van zichzelf een reinigende werking heeft en daardoor de energieën van andere kristallen kan absorberen. Deze steen ontlaad ook de andere stenen. Dit is een zeer veilige methode van stenen ontladen. Wel belangrijk om de hematiet daarna af te spoelen.

Palo Santo
Door de rook van palo santo (heilig hout) kan je ook je stenen reinigen. Brand het stukje hout en haal je stenen een aantal keren door de rook.

Opladen

Edelstenen moeten niet echt opgeladen worden. Als ze ontladen zijn, kunnen ze uit zichzelf weer op hun eigen unieke frequentie gaan werken. Door ze op te laden kan je je edelstenen wel ondersteunen om dit optimaal te kunnen doen.

Volle maanlicht
Het licht van de volle maan is een natuurlijke bron van energie voor edelstenen. Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen, wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit kan gewoon in huis op de vensterbank (achter glas) of buiten. 

Zonlicht
Zonlicht kan je ook gebruiken om je stenen extra kracht te geven. De meeste heldere stenen kun je prima opladen in de zon, dit kan ook gewoon op je vensterbank achter glas. Deze methode kan doffe stenen opnieuw laten stralen. Maar sommige stenen kunnen door het zonlicht verkleuren. Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere amethist, aquamarijn, aventurijn, rozenkwarts en turkoois.

Bergkristal
Bergkristal bevat de eigenschap dat het de energie van andere stenen helpt te versterken. Dit is net als maanlicht een hele veilige methode. Vergeet dan niet om deze bergkristallen op hun beurt ook regelmatig te reinigen (en op te laden in zon- of maanlicht). Deze bergkristal kun je dan tegen een andere steen leggen. Je kan ook een abalone schelp met bergkristalsplitsteentjes of knuffelsteentjes plaatsen en andere stenen gedurende een nacht erin te leggen. Deze methode is zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

Ontladen en opladen tegelijk

Seleniet (energetisch reinigen, ontladen en opladen!)

Seleniet kan je gebruiken voor een grondige ‘energetische kuis’ (reiniging en ontlading). Daarnaast kan seleniet ook andere stenen opladen. Deze uitzonderlijke werking van zowel reinigen en opladen, houdt andere stenen in balans.
De methode van spiritueel reinigen en opladen, ruimt etherische stagnaties en rommel (negatieve energie) op. Seleniet maakt je spirituele pad vrij en het schoont ook andere stenen op etherisch niveau op.

Daarnaast is seleniet uniek omdat het als enige mineraal andere kwartskristallen zoals bergkristal, amethist, rozenkwarts, rutielkwarts, rookkwarts, etc. kan herprogrammeren.
Beide eigenschappen (energetisch reinigen als opladen en herprogrammeren) gebruik je door eenvoudig weg een andere edelsteen of mineraal op een seleniet ontlaad- en oplaad plaat te leggen.

 

 

Terug naar de gids

Reinigen, ontladen en opladen kopen?

Hieronder zie je alle producten van deze mineraalsoort.