Moldaviet

Het meest kostbare Moldaviet wordt gevonden aan de bovenloop van de Moldau, in het zuiden van Tsjechië.

Eigenschappen Moldaviet

Kleur donkergroen doorschijnend
Chakra 3e oog en hart
Vindplaats Tsjechië
Hardheid 6,5-6,9
Dichtheid 2,34
Kristalstelsel amorf

Energetische werking

Lichamelijk Versterkt het geheugen, ondersteunt het hart en het algemene genezingsproces. Ook helpt hij bij griep, astma en bronchitis.
Emotioneel Helpt je om te kijken naar je diepste en donkerste angsten, geheimen of schaduwkanten. Deze steen zal aan de oppervlakte brengen waar je het hardst aan moet werken op dat moment.
Spiritueel Stimuleert spirituele ervaringen zoals een verruimd bewustzijn en een diepe verbinding met je hogere zelf. Ook een perfecte steen om mee te mediteren en verre reizen te maken.

Moldaviet is ongeveer 15 miljoen jaar geleden ontstaan door de inslag van twee meteorieten van 1,5 km respectievelijk 150 meter doorsnede, die tegelijkertijd onder een hoek van 30-50 graden ten opzichte van het aardoppervlak insloegen met een snelheid van zo’n 20 km/seconde. Vrijwel zeker zijn de Nördlinger Ries en de Steinheimkrater in Zuid-Duitsland de inslagkraters hiervan. Door deze inslagen kwam een enorme hoeveelheid energie vrij ter grootte van 1,8 miljoen maal die van de atoombom op Hiroshima. Daarbij werden enorme drukken bereikt bij een temperatuur van meer van 30.000 graden Celsius. Daardoor werden grote hoeveelheden (in totaal ongeveer 150 km³) zand en aarde gesmolten en de ruimte in geslingerd. Na terugkomst in de atmosfeer stolden deze fragmenten van aardse materie, vermengd met de buitenaardse materie en vielen terug op de grond in een zogenaamd ‘strooigebied’ dat grofweg het gebied van Tsjechië beslaat. Een zeer klein deel daarvan stolde tot Moldaviet.

In tegenstelling tot wat de meesten beweren, wordt de Moldaviet op verschillende plaatsen in Tsjechië gevonden. Kleinere strooigebieden, onafhankelijk van dat in Tsjechië, bevinden zich in Noord-Oostenrijk en delen van Duitsland die grenzen aan Tsjechië.

Het meest kostbare Moldaviet wordt gevonden aan de bovenloop van de Moldau, in het zuiden van Tsjechië. Deze heeft een groene kleur met kleine insluitsels. Deze steen wordt ook de Tsjechische Smaragd genoemd en is verwerkt in de kroonjuwelen van Tsjechië. De stenen die in Moravië worden gevonden zijn bruin van kleur en minder kostbaar.
Doordat de vindplaatsen van Moldaviet snel uitgeput raken, wordt deze steen steeds kostbaarder.

Terug naar de gids

Moldaviet kopen?

Hieronder zie je alle producten van deze mineraalsoort.